Nová štúdia ukazuje aké vykorisťovanie vládne v rámci medzinárodného systému výroby potravín

od Redakcia

Poznámka redakcie: Nakoľko FB iba selektívne vyberá, o ktorých našich článkoch informuje, privítame vás aj na našom Telegrame – t.me/polemag

 

Projekt Our Food Our Future, ktorého súčasťou je aj Pole, sa zameriava na zvyšovanie klimatickej a potravinovej spravodlivosti vo svete. Dnes prinášame informáciu o novej štúdii, ktorú vytvorili Repórter Brasil.

 

Nie je novinkou, že globálny trh je silne závislý a prepojený na dodávateľské reťazce. Ako nebezpečné môžu byť zdroje obchodných trás, najmä v potravinovom systéme, je teraz popísané v najnovšej publikácii, ktorú vydali naši partneri z Repórter Brasil. Či už ide o kávu, pomaranče, hovädzie mäso alebo kakao: mnohí z najväčších priemyselných producentov sú spájaní s vykorisťujúcimi pracovnými postupmi, otroctvom a prácou detí, vyvlastňovaním pôdy a nezákonným odlesňovaním.

Európsky dopyt a štruktúra globálneho potravinového systému udržiavajú súčasný stav a mohli by situáciu ešte zhoršiť, potenciálne so smrteľnými sociálno-ekologickými a sociálno-ekonomickými následkami pre už zraniteľné oblasti a skupiny.

Tento dokument si kladie za cieľ informovať o vzťahoch medzi našim spotrebiteľským správaním, obchodnou etikou veľkých supermarketov a deštruktívnym, ziskovo orientovaným pestovaním plodín – a aký veľký vplyv môžeme mať my v dodávateľskom reťazci.

 

Celú štúdiu si môžete prečítať na https://ourfood-ourfuture.eu/wp-content/uploads/2022/07/FROM-BRAZILIAN-FARMS-TO-EUROPEAN-TABLES.pdf

 

 

Podporte nás.

Pridajte sa prosím k naším podporovateľom, aby sme vám mohli prinášať viac kvalitnej žurnalistiky. Ďakujeme!