USA poslali darček ukrajinským deťom: kazetovú muníciu

od Marek Dobeš

Tatiana (T): Dobrý deň, senátor.

Senátor (S): Dobrý deň. Môžem Vám niečím pomôcť?

T: Chcela by som Vám položiť otázku ohľadne kazetovej munície.

S: Samozrejme. Počúvam.

T: Mojej rodine ste poslali kondolencie, keď môjmu bratovi v rukách vybuchla kazetová munícia, ktorej dodávky vaša administratíva schválila. Môj braček Aľoša zomrel. Čo mi na to poviete?

S: Je mi to nesmierne ľúto a verím, že žiadne slová nemôžu zmierniť Vašu bolesť. Vo vojne sa, bohužiaľ, stávajú takéto tragédie. Naším cieľom bolo ochrániť našu krajinu a jej obyvateľov, nie spôsobiť utrpenie nevinným ľuďom ako je (prepáčte, bol) Váš brat.

T: Ale ste si vedomý, že kazetová munícia často zostáva nevybuchnutá na zemi a stáva sa hrozbou pre civilistov, najmä deti?

S: Áno, som si toho vedomý. Je to jeden z mnohých dôsledkov vojny, ktoré nás hlboko trápia. V rámci našich možností sa snažíme investovať do čistenia oblastí postihnutých konfliktom od nevybuchnutej munície a pomáhať tým, ktorí boli touto situáciou postihnutí.

T: Ale mohli ste sa rozhodnúť inak, nie? Mohli ste zakázať použitie kazetovej munície.

S: Rozhodnutia, ktoré prijímame, sú často komplikované a zložité. Keď schvaľujeme použitie konkrétnej munície, je to založené na vojenských analýzach a stratégiách, ktoré majú za cieľ minimalizovať stratu životov. Považujem za potrebné podotknúť, že s týmito dodávkami súhlasila Vaša vláda s prezidentom Zelenským. Dokonca boli v tejto veci dosť nástojčiví! Vaša tragédia je srdcervúca a nástojčivo mi pripomína, že naše rozhodnutia môžu mať hrozné dôsledky. Verím, že sa musíme z takýchto udalostí poučiť a snažiť sa lepšie chrániť civilistov.

T: Chrániť! Aký nádherný výraz, ktorý sa tak ľahko zneužíva! Povedzte mi, senátor, je to skutočne pre našu obranu? Alebo možno pre obranu vašich investícií?

S (rozrušený): Čo tým myslíš?!

T: Mám na mysli akcie, ktoré vlastníte v zbrojárskej spoločnosti, ktorá vyrobila túto ničivú muníciu. Akcie, ktoré vám prinášajú bohatstvo, kým iní, ako ja, trpia.

S (vybuchne): To je urážka! Myslíš si, že chcem, aby sa toto stalo?! Myslíš si, že som túto strašnú tragédiu chcel?!

T: To som nepovedala, senátor. Ale ste súčasťou systému, ktorý umožňuje takéto veci. Ste súčasťou administratívy, ktorá dokázateľne sabotovala mierové úsilie, ešte keď bola vojna iba na samom počiatku. Môj braček je preč, vaša bomba ho roztrhala na kusy, zatiaľ čo vaše akcie rastú. Kde je v tom spravodlivosť?

S: Ja… ja som len jedným z mnohých. Mňa z toho nemôžete viniť.

T: Ale je to váš hlas, senátor, ktorý podporil administratívu čo dodala túto muníciu. Je to váš hlas, ktorý možno nie je taký bezúhonný, ako by sme si želali. Môj braček je preč. Navždy preč.

 

 

Podporte nás.

Pridajte sa prosím k naším podporovateľom, aby sme vám mohli prinášať viac kvalitnej žurnalistiky. Ďakujeme!